2010年10月30日土曜日

鮭の粕汁を小鍋仕立てに


神鷹という日本酒の吟醸粕で今日は粕汁の小鍋仕立て。

里芋、大根、人参は大ぶりに切ってそれぞれを下茹で。
蕪は4等分にカット。
原木なめこは小房に分ける。
鮭は塩をしてしばらく置いてから、熱湯をかけて湯通し。
蕪の葉っぱと白ネギは仕上げ用。

出汁は上等昆布茶。

お味噌はたまたま今日、KINOKUNIYAで実演販売してた長野県の山万味噌。
出汁を使わず、味噌ときのこだけで作ったお味噌汁を味見させてもらったら出汁が入っていないとは思えない美味しさと麹の香りがとても良かったんだよね。

吟醸粕は折角なんでたっぷりめに使った。

ちょっと大きめのお鍋で作って、一人分を小鍋仕立てに。

酒粕は日本酒作りの副産物だけど、栄養がたっぷりなんだよ。
今日のは野菜もたっぷり入ってるから、本当にこれだけで充分。。。

白ワインはこれ。


Garda Lake wines
Le Quaiare Lugana
Lugana doc

The historic Lugana area covers a large expanse of hillside that slopes down towards Lake Garda and enjoys the mild climate produced by the waters of the lake. This is where the Trebbiano di Lugana grape grows, from which this wine is entirely made.

Of all the lake whites, this fresh and aromatic wine is the one with the greatest personality and structure. Its straw-yellow colour with greenish highlights opens to the nose with hints of pear and peach, which can then also be pleasantly tasted in the mouth.

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